[HE] The EU-funded iToBoS project aims to create a comprehensive diagnostic tool for the early detection of melanoma

Do you want to read more about the project in Hebrew?. In this article we present iToBoS.

סרטן העור הוא הסוג הנפוץ ביותר של גידול ממאיר אצל בני אדם והשכיחות שלו גדלה בעשור האחרון. מבין סוגי סרטן העור, מלנומה מהווה את גורם המוות מספר אחת. על פי הסטטיסטיקות האחרונות, מלנומה של העור היא הסרטן השישי הכי נפוץ באירופה. למרבה המזל, ניתן לרפא מלנומה אם מטפלים בה בשלבים מוקדמים. למעלה מ-90% מחולי המלנומה שקיבלו טיפול מוקדם עדיין בחיים לאחר 5 שנים. אולם מרגע שמתחילה התפשטות של תאים סרטניים, הידועה בשם מלנומה גרורתית, אחוז החולים שעדיין בחיים לאחר 5 שנים יורד לפחות מ-23%. מסיבות אלה, אבחון מהיר הכרחי על מנת להבטיח מתן טיפול לפני שמתחילה התפשטות מקומית וגרורתית. 

מעבדת המחקר של IBM בחיפה לוקחת חלק בפרוייקט iToBoS הממומן על ידי האיחוד האירופי במסגרת תוכנית המחקר והחדשנות Horizon 2020. iToBoS, קיצור של Intelligent Total Body Scanner for Early Detection of Melanoma (סורק גוף חכם לגילוי מוקדם של מלנומה), שם לו למטרה לבנות כלי אבחון חדש לגילוי מוקדם של מלנומה אשר מנצל את כלל המידע הזמין של החולה. כלי אבחון כוללני זה יתוכנן להבין את המאפיינים הפרטניים של כל חולה ולאפשר גילוי מוקדם מותאם אישית של מלנומה. הפרוייקט יימשך 4 שנים (מה-1 באפריל 2021 עד 31 במרץ 2025) ויש לו תקציב כולל של 12 מיליון אירו. 

החזון של פרוייקט iToBoS הוא לאמן מערכת בינה מלאכותית (AI) שתשלב מידע ממגוון מקורות, מתמונות דרמוסקופיות, דרך תיק רפואי מלא, ועד למידע גנומי. iToBoS יפתח ויתקף מכשור אבחון חדש יחד עם כלי סיוע וירטואלי מבוסס בינה מלאכותית, כדי לסייע לצוות הרפואי לבצע אבחון כולל של סרטן עור המותאם לחולה, מה שיוביל לאחוזי זיהוי גבוהים יותר ואבחון מותאם אישית. כלי אבחון חדש זה ישתמש בהתפתחויות האחרונות בעולם ה-AI כדי לעשות שימוש בנתונים שכבר נאספים היום (תמונות דרמוסקופיות) יחד עם נתונים שיאספו בעזרת החומרה החדשה המוצעת ב- iToBoS. 

האלגוריתמים שיפותחו בפרוייקט ישלבו גם מידע נוסף על החולה ממקורות שונים (למשל היסטוריה רפואית של החולה, מידע גנומי, המיקום של כל שומה, גיל, מין, וכו׳) במטרה לספק הערכה כוללת של כל שומה שלוקחת בחשבון את המאפיינים הפרטניים של כל חולה. על ידי מעקב שיטתי אחר החולה, המערכת גם תדע לזהות בצורה אמינה שינויים שמתרחשים בשומות, מאפיין אשר מוערך כחשוב ביותר בגילוי סרטן העור. השיטה הכוללת המוצעת תאפשר לרופאים לאבחן מחלות עור מוקדם יותר ומדוייק יותר, ובכך להגדיל את היעילות של תהליך קבלת החלטות רפואיות מותאמות אישית. 

מעבדת המחקר של IBM בחיפה תורמת ל- iToBoSטכנולוגיה וכלים לשמירה על פרטיות הנתונים ומודלי הלמידה בפרוייקט ועמידה בחוקי אבטחת מידע רלוונטיים. אנו נספק כלים למיסוך (הסתרה) ואנונימיזציה (התממה) של מסדי נתונים, וכמו כן לאנונימיזציה ומזעור כמות המידע הנאסף (data minimization) עבור מודלי הלמידה שמיוצרים בפרוייקט. תרומה זו תבטיח שכל הנתונים והמודלים שנחשפים החוצה לא מסגירים מידע פרטי רגיש של האנשים המשתתפים במחקרים הרפואיים בפרוייקט. 

בפרוייקט משתתפים 19 שותפים בינלאומיים, ומובילה אותו אוניברסיטת ג׳ירונה (ספרד). משתתפים בו ארגוני מחקר ואקדמיה (5), חברות תעשייתיות (4 חברות גדולות ו-5 חברות קטנות או בינוניות) וארגונים המייצגים משתמשי קצה (3 בתי חולים ועמותת חולים): University of Girona (ספרד), Optotune Switzerland AG (שווייץ), IBM (ישראל), Robert Bosch España Fábrica (ספרד), Barco NV (בלגיה), National Technical University of Athens-NTUA (יוון), Gottfried Wilhelm Leibniz Universitaet Hannover (גרמניה), Fundació Clinic per a la Recerca Biomédica (ספרד), Ricoh Spain IT Services (ספרד), Trilateral Research Limited (אירלנד), Universita degli Studi di Trieste (איטליה), Coronis Computing SL (ספרד), Torus Actions (צרפת), V7 LTD (בריטניה), ISAHIT (צרפת), The University of Queensland (אוסטרליה), Szamitastechnikai es Automatizalasi Kutatointezet (הונגריה), Fraunhofer Gesellschaft zur Foerderung der Angewandten Forschung E.V. (גרמניה), Melanoma Patient Network Europe (שבדיה).